*** Opendeur actie: 2024 euro cadeau *** Actie: 2024 euro cadeau

menu
Steylaerts Logo
Blog Douchen in de ruimte, hoe doe je dat?

Douchen in de ruimte, hoe doe je dat?

Veel gestelde vragen
Dat we vaak in de ruimte zitten is al lang geen geheim meer. Het ruimtestation ISS is bijna constant bemand en een basisruimtereis duurt al makkelijk 6 maanden. Een half jaar lang werken astronauten in de ruimte, helemaal gewichtloos. Dat betekent ook eten, sporten maar zeker ook douchen zonder zwaartekracht. Hoe doen ze dat?

Dat persoonlijke hygiëne in de ruimte niet zo makkelijk te onderhouden is als hier op aarde, is een understatement. Alles is gewichtloos in de ruimte en dus ook water. Het zweeft wat rond en dus is het heel moeilijk om jezelf te douchen. Een douche in het ruimtestation bestaat wel maar astronauten zijn er niet zo happig op. Vooral omdat het een heel gedoe is voor je helemaal gewassen bent.

Eerst en vooral moet de douchecabine vol water worden gesproeid. Dit omdat de gewichtloosheid het water doet zweven. Omdat de cabine bijna vol water zit ben je verplicht een ademhalingsmasker te dragen, anders kan je gaan stikken of verdrinken.

Het water moet met je hand of een doek over het lichaam worden gesmeerd. Anders wordt je huid niet nat. Eens het water op je huid terecht komt wordt het een soort film die er moeilijk af te krijgen is. Het water moet er bijna worden afgekrabd. Niet zo handig, lijkt ons!

Daarom is de douchecabine niet echt populair onder de astronauten. Hoe ze het dan wel doen? Met een natte doek over hun lichaam gaan. Dat is de beste oplossing om je snel en efficiënt te wassen in de ruimte! Niet hygiënisch denk je? De huid van sommige astronauten is er beter aan toe na hun ruimtereis dan ervoor. En dat allemaal dankzij vochtige doeken!

Bekijk hier hoe het ‘douche’ proces in z’n werk gaat:

Hoe vrouwen hun haar wassen? Ook niet makkelijk, zeker niet met lang haar! Een astronaute bewijst dat de ruimte absoluut geen struikelblok is voor mooi haar!

Uw badkamerrenovatie begint in onze showroom

showroom-steylaerts-lier.jpg

Showroom Lier

4.4

Tijdelijke ingang via
Aarschotsesteenweg
(Klik hier voor meer info
)

Maandag - zaterdag: 9u00 - 18u00
Tot eind februari ook elke zondag open van 13u00 - 18u00

showroom-steylaerts-temse.jpg

Showroom Temse

4.6

Maandag - zaterdag: 9u00 - 18u00
Tot eind februari ook elke zondag open van 13u00 - 18u00