menu
Steylaerts Logo
Blog Waarom een ijskoude douche zo gezond is

Waarom een ijskoude douche zo gezond is

Veel gestelde vragen

Misschien begint u al te bibberen bij het idee alleen, maar eigenlijk is het supergezond. Uw dagelijkse douche eindigen met een ijskoude straal water. Het maakt deel uit van de populaire trend ‘intermittent living’.

Wat is ‘intermittent living’?

‘Intermittent living’ lijkt op de hype van ’intermitting fasting’ om af te vallen. Het principe is simpel: in plaats van een dieet te volgen over een hele periode gaat u afwisselend vasten. De ene dag eet u normaal, de dag erop beperkt u zich tot een calorie-arm dieet. Of u eet en drinkt de hele dag helemaal niets tussen bijvoorbeeld 12u en 20u. Op die manier creëert u een nieuw eetpatroon.

Shockeer uw lichaam met koud water

‘Intermittent living’ werkt op dezelfde manier. U onderbreekt uw dagelijkse gewoonten om uw lichaam te verrassen. Bijvoorbeeld met een ijskoude waterstraal na een heerlijk warme douche. Zo’n shock schudt uw lichaam wakker. We zijn vandaag gewend geraakt aan altijd hetzelfde: voldoende eten, voldoende warmte en ontspanning. Dat maakt ons lichaam een beetje lui. Net door ons lichaam te shockeren, blijft het alert en daardoor ook resistent. 'What doesn’t kill you, makes you stronger’.

Uw lichaam onder stress

Met dit soort shocks bezorgt u uw lichaam een kort momentje van stress. Dat wordt een ‘hormetische prikkel’ genoemd. Er gebeurt iets vreemds, u moet er onmiddellijk op reageren. Dat zet uw hele lichaam aan het werk. Hou deze prikkels wel kort. Te lang in een ijsbad liggen heeft net het tegengestelde effect. Uw lichaam probeert dan te wennen aan de nieuwe situatie en raakt volledig ontregeld. Maar regelmatig een ijskoude douche is wél prima voor de gezondheid. U kikkert er bovendien helemaal van op!

Hoe gezond is een koude douche?

Door uw lichaam te verrassen met dit soort stress-prikkels, stimuleert u alle organen. Net daarom voelt u zich zoveel levendiger, fitter en gezonder. Uw stofwisseling en bloedsdoorloop gaan erop vooruit, ook uw slaap krijgt een stevige boost. U merkt het effect zelfs in uw sportprestaties én uw immuunsysteem wordt eens zo krachtig! Neem al die voordelen samen: dit is een koude douche toch wel waard, niet?

Uw badkamerrenovatie begint in onze showroom

showroom-steylaerts-lier.jpg

Showroom Lier

4.5

Maandag - zaterdag: 9u00 - 18u00
Enkel zondag gesloten
Magazijn maandag - vrijdag: 9u00 - 18u00

showroom-steylaerts-temse.jpg

Showroom Temse

4.6

Maandag - zaterdag: 9u00 - 18u00
Enkel zondag gesloten
Magazijn maandag - vrijdag: 9u00 - 18u00