menu
Steylaerts Logo
Blog De bloemetjes en de bijtjes van Steylaerts

De bloemetjes en de bijtjes van Steylaerts

Veel gestelde vragen

Deze maand loopt in Vlaanderen de campagne ‘Maai Mei niet’, waarin wordt opgeroepen je gazon vier weken lang niet te maaien. Gras en onkruid groeien dan langer zodat ze meer nuttige insecten aantrekken. Wat een prachtig initiatief! De tuin van Steylaerts staat immers het ganse jaar door in het teken van de bloemetjes, vlinders, vogels, konijnen, kikkers en bijen. Amper twee jaar na de aanleg bruist onze ecologische tuin op de Steylaerts-site in Lier al van de fauna en flora.

Ecologisch grasveld

Sinds we in 2018 verhuisden naar Lier, lieten we vooraan naast de parking een mooie ecologische tuin met vijver aanleggen, om iets terug te geven aan de natuur. Al het regenwater van de volledige site wordt hierin verzameld zodat het vertraagd in de bodem kan infiltreren. Er is ook een ecologisch overloopsysteem voor de amfibieën. Die genieten er volop van: stap je deze periode uit je auto, hoor je meteen het enthousiaste gekwaak van de honderden kikkers.

Wilde planten voor vlinders

Voor de aanleg en het onderhoud van onze tuin vertrouwen we op het vakmanschap van de firma Smout. Zij maaien 1 à 2 keer per jaar enkel de contouren rond de vijver en de grasperken af. Zo blijft alles netjes maar krijgen de wilde planten toch vrij spel. De inheemse kruiden en lokale planten trekken vlinders aan. Het Oranjetipje bijvoorbeeld is verzot op de Pinksterbloem die hier groeit.

ecologie-bij-steylaerts.jpg

Geen onkruidverdelgers

In onze tuin bloeit ook Ratelaar, een halfparasiet op gras. Er zijn vrolijke margrietjes, Paarse en Witte Dovenetel, en verschillende distels. Allemaal planten die bijen en vlinders aantrekken. We spraken daarom af dat er zeker geen onkruidverdelgers worden gebruikt. Het kleurrijke resultaat van dit ecologisch beheer toont in deze periode al zijn schoonheid, nu alle kruiden en de wilde bloemen in bloei komen. Dit prachtige schouwspel komt op zijn hoogtepunt in juni en duurt tot in de herfst.

Streekeigen houtkanten

Het ecologische ontwerp loopt door op onze oprit, die naar de parking leidt. Daar groeit een mooie houtkant van streekeigen bomen die elk jaar wat breder wordt, met o.a. eiken, elzen, haagbeuk, meidoorn en kornoelje. Houtkanten vormen ecologische corridors, waar naast insecten ook vogels en andere dieren zoals konijntjes graag gebruik van maken.

bloemetjes-bij-steylaerts.jpg

Uw badkamerrenovatie begint in onze showroom

showroom-steylaerts-lier.jpg

Showroom Lier

4.5

Maandag - zaterdag: 9u00 - 18u00

Enkel zondag gesloten. 

showroom-steylaerts-temse.jpg

Showroom Temse

4.6

Maandag - zaterdag: 9u00 - 18u00
Enkel zondag gesloten