menu
Steylaerts Logo
Blog Hoe ontlucht u uw radiator?

Hoe ontlucht u uw radiator?

Veel gestelde vragen

Draait u na lange tijd de centrale verwarming weer open? Dan moet eerst alle lucht uit uw leidingen en radiatoren. Uw radiator ontluchten kunt u makkelijk zelf, op amper een kwartiertje tijd. Volg daarvoor deze drie stappen.

hoe-ontlucht-u-uw-radiator.jpg

Wanneer de radiator ontluchten?

Wanneer u uw verwarming opzet, stroomt warm water van de warmteketel naar de radiatoren. In de radiatoren kronkelt dit water doorheen een doolhof aan metalen buizen die de warmte opnemen en vervolgens weer afgeven aan de ruimte.

Als u na de zomermaanden de verwarming voor het eerst weer inschakelt, is de kans groot dat er lucht zit in de leidingen en de radiatoren. De bovenkant van de radiator blijft dan koud en u hoort tikkende of borrelende geluiden, die worden veroorzaakt door luchtbellen in het verwarminggsysteem. Dat betekent dat het tijd is om uw radiator te ontluchten: alle lucht eruit halen zodat er weer plaats is voor het water.

Stap 1: warm de lucht op

Om alle lucht uit uw buizen en radiatoren te krijgen, moet die lucht eerst naar de uitgang, het ontluchtingsventiel van de radiator, worden gestuwd. Zet daarvoor de verwarming op en draai alle radiatoren op de maximumstand. Na een kwartiertje zal alle lucht in de buizen en radiatoren verzamelen bij de ontluchtingsventielen. Schakel de verwarmingsketel nu uit en wacht even tot de circulatiepomp stilvalt.

stap-1-warm-de-lucht-op.png

Stap 2: ontlucht de leidingen

Ontlucht nu één voor één al uw radiatoren. Daarvoor heeft u een ontluchtingssleutel en een kommetje of vod nodig. Plaats de kom onderaan het ventiel en klem het sleuteltje rond het vierkante staafje op de radiator. Draai de sleutel linksom tot u de lucht hoort ontsnappen. Wanneer er na een tijdje water begint uit te spuiten, betekent het dat alle lucht eruit is. Vang dit water op met de kom en draai de sleutel weer naar rechts om het ventiel af te sluiten.

Herhaal dit bij alle radiatoren in huis, en werk van onder naar boven: eerst de radiatoren op de benedenverdieping, daarna op de verdiepingen boven. De zolder het laatst. Zorg ervoor dat er voldoende waterdruk op de installatie zit. Spuit het water uit het ventiel, zit de druk goed. Sijpelt het er langzamer uit, moet u de druk van uw verwarmingsketel verhogen.

stap-2-ontlucht-de-leidingen.png

Stap 3: vul water bij in verwarmingssysteem

Als alle lucht uit de radiatoren is verwijderd, is het nu tijd om de vrijgekomen ruimte te vullen met water. Schakel de verwarming aan en controleer op de manometer of de waterdruk hoog genoeg is. Het wijzertje moet in de groene zone zitten, rechts van het streepje van 1 bar.

Is de druk lager, dus links van het streepje, moet water worden bijgevuld. Draai de bijvulkraan open en hoor hoe het water in het systeem stroomt. Het wijzertje zal langzaam naar rechts verschuiven. Komt de druk overeen met de richtwaarden van uw verwarmingstoestel (die vindt u in de gebruiksaanwijzing), draai de bijvulkraan weer dicht. Zet daarna de verwarmingsinstallatie opnieuw aan.

stap-3-vul-water-bij-in-verwarmingssysteem.png

Tips

  • Vindt u het telkens een hele klus om uw radiatoren te ontluchten? Dan kunt u een vuilafscheider en een luchtafscheider aan uw ketel (laten) plaatsen. Die ontluchten uw verwarming automatisch zonder dat u iets hoeft te doen.
  • Hebt u een condensatieketel, denk eraan die regelmatig te laten controleren, zeker om de twee jaar. De ketel wordt dan gereinigd, de waarden gemeten en eventueel bijgesteld, zodat u zeker bent dat uw toestel veilig is en blijft.
radiator-in-badkamer.jpg

Uw badkamerrenovatie begint in onze showroom

showroom-steylaerts-lier.jpg

Showroom Lier

4.5

Maandag - zaterdag: 9u00 - 18u00

Enkel zondag gesloten. 

showroom-steylaerts-temse.jpg

Showroom Temse

4.6

Maandag - zaterdag: 9u00 - 18u00
Enkel zondag gesloten