menu
Steylaerts Logo
Blog Welke renovatiepremies kunt u aanvragen voor uw badkamerrenovatie?

Welke renovatiepremies kunt u aanvragen voor uw badkamerrenovatie?

Veel gestelde vragen

Overzicht renovatiepremies 2023

Er zijn drie premies of voordelen die u kunt aanvragen voor de renovatie van uw badkamer:

 • 1. Mijn VerbouwPremie
 • 2. Vlaamse aanpassingspremie (voor 65-plussers)
 • 3. Verlaagd btw-tarief (6% i.p.v. 21%)

1. Mijn VerbouwPremie

Voor aanpassingen elektriciteit en sanitair in de badkamer

Sinds 2022 vervangt Mijn VerbouwPremie alle vroegere Vlaamse renovatiepremies. Met deze premie kunt u tot 3.750 euro aan gemaakte kosten recupereren. Het moet gaan om een badkamerrenovatie in uw hoofdverblijfplaats, gelegen in het Vlaams Gewest, in een woning van minstens 15 jaar oud.

Bij een badkamerrenovatie vraagt u deze premie aan in de categorie ‘Elektriciteit en sanitair’. Het gaat concreet om de renovatie van sanitair, sanitaire leidingen en afvoeren, om werken aan de elektrische installatie en/of de vervanging van leidingen voor de verwarming. De volledige lijst van de renovatiewerken die in aanmerking komen, vindt u op de website van de Vlaamse Gemeenschap.

Voor laagste en middelste inkomstencategorie

Hoeveel bedraagt de premie precies? Dat hangt af van uw gezinssituatie en inkomenscategorie. Behoort u tot de laagste inkomenscategorie, kan de premie oplopen tot max. 3.750 euro. In de middelste inkomenscategorie ontvangt u tot max. 2.625 euro.

 • Laagste inkomen: max. jaarinkomen = € 40.730 (als alleenstaande) of € 57.020 (als koppel of alleenstaand met persoon ten laste), met € 4.160 euro per bijkomende persoon ten laste
 • Middelste inkomen: max. jaarinkomen = € 51.840 (als alleenstaande) of € 74.060 (als koppel of alleenstaand met persoon ten laste), met € 4.160 euro per bijkomende persoon ten laste

  Vraag uw premie aan

  U kunt de Mijn VerbouwPremie enkel digitaal aanvragen via het online loket. Dit kan pas nadat alle renovatiewerken zijn uitgevoerd en gefactureerd. U hebt voor uw aanvraag alle facturen, attesten en andere nuttige documenten m.b.t. de renovatiewerken nodig. Houd ook uw EAN-code bij de hand. Die vindt u terug op uw energiefactuur.

  Goed om weten

  • Alleen échte renovaties komen in aanmerking. De badkamerrenovatie in een gebouw dat u eerst liet slopen en daarna volledig herbouwde, komt dus niet in aanmerking.
  • U kunt de premie enkel aanvragen voor renovatiewerken aan leidingen en sanitair. De aankoop of plaatsing van badkamermeubels, verwarming en verlichting komt dus niet in aanmerking.
  • U kunt deze premie in de categorie ‘elektriciteit en sanitair’ slechts om de 5 jaar aanvragen.
  • U ontvangt de premie op basis van goedgekeurde facturen, samen tussen 1.000 en 7.500 euro (excl. btw). Is het totale factuurbedrag hoger, wordt geen rekening gehouden met al wat boven de 7.500 euro uitsteekt.

  Download de infofiche

  renovatiepremie-installatie-douche.jpg

  2. Vlaamse aanpassingspremie

  Spaarvarken.png

  Gedeeltelijke terugbetaling voor aanpassingen

  Vaak komt voor dat de badkamer op een gegeven moment niet meer is aangepast aan uw leeftijd. Als 65-plusser kunt u dan beroep doen op de aanpassingspremie om uw badkamer te vernieuwen. Met deze premie krijgt u een deel van de kosten terug.

  3. Verlaagd btw-tarief

  Leuk meegenomen: bij een badkamerrenovatie geniet u een verlaagd btw-tarief. U betaalt slechts 6% in plaats van 21% btw, op zowel de materiaal- als arbeidskosten.

  Er zijn slechts twee voorwaarden aan verbonden: de woning moet minstens 10 jaar oud zijn, en de werken moeten worden uitgevoerd door een professionele aannemer zoals Steylaerts. Kiest u ervoor de renovatie als doe-het-zelver zelf uit te voeren, betaalt u het gangbare tarief van 21% op de aankoop van uw materialen.

  Ook voor verhuurders

  De Mijn VerbouwPremie en de aanpassingspremie gelden niet alleen voor bewoners van een woning. Ook verhuurders aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) kunnen beide premies aanvragen. Daarvoor gelden dezelfde voorwaarden.

  Gratis advies over uw renovatiepremie

  Hebt u recht op een premie bij uw badkamerrenovatie? Onze verkopers geven u graag advies over de mogelijkheden en de financiële voordelen. Maak een afspraak en we helpen u persoonlijk verder.

  Maak een afspraak

  Welke werken komen in aanmerking?

  U kunt de aanpassingspremie aanvragen voor twee categorieën. Enerzijds voor de renovatiewerken die uw badkamer toegankelijker maken (zoals een inloopdouche i.p.v. een bad, of een comfortabeler toilet). Anderzijds voor technische installaties of hulpmiddelen, zoals veilige handgrepen aan de wand. Voor elke categorie kunt u een aparte aanvraag indienen.

  Hoeveel bedraagt de aanpassingspremie?

  De aanpassingspremie bedraagt 50% van de goedgekeurde facturen, met een maximale tegemoetkoming van 1.250 euro. De kostprijs van de werken moet wel minstens 1.200 euro bedragen (inclusief btw), per categorie.

  Voorwaarden

  Ook deze premie hangt af van uw gezinsinkomen. U komt in aanmerking als u voldoet aan een van deze voorwaarden:

  • U bent 65-plusser zonder persoon ten laste en verdient max. € 37.030 euro per jaar
  • U bent 65-plusser met 1 persoon ten laste en verdient max. € 51.840 euro per jaar (+ € 4.150 per extra persoon ten laste)
  • U bent met twee 65-plussers en verdient samen max. € 51.840 per jaar (+ € 4.150 per extra persoon ten laste)

  Combineer eventueel met Mijn VerbouwPremie

  U kunt de aanpassingspremie eventueel combineren met de Mijn VerbouwPremie, maar wel enkel voor facturen of delen van facturen waarvoor u geen premie ontving.

  Vraag uw premie aan

  U kunt de aanpassingspremie aanvragen aan het Vlaams agentschap Wonen-Vlaanderen. Dit kan pas nadat alle renovatiewerken zijn uitgevoerd en gefactureerd. Download het formulier op de website van de Vlaamse Gemeenschap, vul het in en stuur het per post naar het adres in uw provincie. Voeg kopieën van alle facturen, attesten en andere nuttige documenten m.b.t. de renovatiewerken toe.

  Download de infofiche

  Uw badkamerrenovatie begint in onze showroom

  showroom-steylaerts-lier.jpg

  Showroom Lier

  4.5

  Maandag - zaterdag: 9u00 - 18u00

  Enkel zondag gesloten. 

  showroom-steylaerts-temse.jpg

  Showroom Temse

  4.6

  Maandag - zaterdag: 9u00 - 18u00
  Enkel zondag gesloten