menu
Steylaerts Logo
Blog De 7 beste badkamertips wanneer u een dagje ouder wordt

De 7 beste badkamertips wanneer u een dagje ouder wordt

Veel gestelde vragen
oude-vrouw-in-badkamer.jpg

We willen graag allemaal zo lang mogelijk actief blijven en in onze eigen woning blijven wonen. Er gaat niks boven het comfort van onze eigen thuis. Bij het wegtikken van de jaartjes moet onze woning soms wel wat aangepast worden zodat het aangenaam wonen blijft.

Een ondoordachte inrichting van de badkamer kan voor een minder mobiele persoon enkele obstakels opleveren. Gelukkig zijn de meeste badkamers vrij eenvoudig ‘senior-proof’ te maken. Wij geven hierna een paar tips waarmee u het comfort in uw badkamer optimaal houdt.

Tip 1: vaarwel bad, welkom inloopdouche

Veel mensen nemen een douche in bad. Zeker in wat oudere badkamers, waar vaak geen plaats is voor een aparte douche. Maar op latere leeftijd wordt het soms lastiger om veilig in en uit het bad te stappen. Het gevaar op uitglijden wordt groter, met risico voor ernstige gevolgen.

Met een betegelde inloopdouche hoeft u nooit bang te zijn om te vallen. Zo’n douche is altijd veilig. Een iets ruwere tegel biedt voldoende stabiliteit. En met een laagje antislip erop bent u helemaal gerust. U kunt de tegels zelf kiezen in de kleur die u wilt. Met misschien nog een passend zitbankje erbij? Stijlvolle leuningen maken het helemaal af.

Wist u trouwens dat u in een douche tot 50% minder water verbruikt? Goed voor de planeet én voor uw portefeuille!

Tip 2: het toilet op hoogte

Een laaghangend toilet is erg comfortabel zolang we jong en fit zijn. Voor ouderen of personen met maagproblemen bemoeilijkt een laag gemonteerd toilet daarentegen het vlot rechtstaan na het toiletbezoek.

Om deze reden wordt het toilet in een mindervalidentoilet verplicht altijd een paar centimeter hoger geplaatst. Met een eigentijds hangtoilet is de hoogte makkelijk en vrij te bepalen. Een of twee centimeter maken al een groot verschil.

Voor een mindervalidentoilet is de afgewerkte hoogte (inclusief wc-bril) bepaald op 50 cm vanop de afgewerkte vloer. Alle wettelijke voorschriften vindt u in het Handboek Toegankelijkheid Publieke Gebouwen.

In uw eigen woning hoeft u uiteraard niet strikt de wettelijke bepalingen te volgen. Toch is het belangrijk om vooraf de hoogte exact te bepalen. Achteraf kan dit niet meer zonder breekwerk aangepast worden.

Tip : Meet even de zithoogte van uw wc-bril thuis. Is deze ideaal? Of toch liever wat hoger? Noteer de hoogte en check de maat wanneer u uw sanitair kiest.

Met een bijkomende steungreep langs het toilet trekt u zichzelf makkelijk recht indien nodig. Uiteraard kan zo’n steun ook achteraf nog worden geplaatst. Vraag dan wel aan uw installateur om in de wand al de nodige versteviging te voorzien.


shutterstock-300613904.png

Tip 3: zonder wc-papier met een Japans Toilet

U heeft er misschien al van gehoord. Of u heeft het al eens kunnen proberen in een knap hotel. Het douche-toilet, ook bekend als het Japans Toilet, is zonder twijfel een revolutionaire innovatie in de wereld van het sanitair.

Toegegeven, het is voor velen een mentale drempel om de overstap te wagen naar een papierloos toiletbezoek. Maar geloof het van ons : het is een echte aanrader.

Met één druk op de knop doet een heerlijk warme waterstraal voor u al het ‘vuile werk’. Een warme luchtstraal zorgt ervoor dat u droog en netjes het toilet verlaat.

U hoeft ook geen acrobatische oefeningen meer te doen om het toiletpapier z’n werk te laten verrichten. Voor mensen op leeftijd en met moeilijke gewrichten is dit zeker een groot comfort.

Het douche-toilet is bovendien een echte verademing voor mensen die wel eens last hebben van een pijnlijke stoelgang. Vaarwel vervelend en schurend toiletpapier. Welkom technologische vooruitgang.

U twijfelt nog? Wel, dan hebben wij voor u één standaardvraag, die meestal de ogen doet opengaan. Stel u eens voor dat alle toiletten tot nu toe douche-wc’s waren, waarbij een warme waterstraal en een heerlijke föhn al het werk doen. En dan vertelt er iemand u dat u het vanaf nu zelf moet oplossen met de blote hand en een blaadje papier. Jakkes, toch?

Tip 4: vloerverwarming en een knuffelmuur

Heeft u ook een hekel aan koude voeten? Dan is vloerverwarming een absolute aanrader in uw badkamer. Met de moderne systemen is er geen grote inbouwhoogte meer vereist. Er bestaan systemen die amper 1 cm dik zijn. Ook in uw douche kan u deze verwarming veilig installeren.

Met een timer erbij heeft u altijd de juiste temperatuur in de badkamer. Bovendien bespaart u extra ruimte op de plek waar die lelijke radiator stond. Deze kan u vervangen door een elegante handdoekdroger.

Al gedacht aan een knuffelmuur in uw douche? Hierbij wordt hetzelfde systeem onzichtbaar ingebouwd in de douchewand. Een heerlijk warme wand in uw douche? Totally relaxing…

Tip 5: tips van de chef

Bij het ontwerpen van uw badkamer moet u optimaal rekening houden met uw persoonlijke situatie. Het is niet altijd makkelijk in te schatten hoe fit we nog zullen zijn binnen 10 of 20 jaar. We geven u graag een paar eenvoudige tips:

✔ Vermijd zoveel mogelijk drempels of opstapjes
✔ Een sensor aan uw kranen zorgt voor een eenvoudige bediening, waarmee u ook water bespaart
✔ Zorg ervoor dat uw kasten niet te hoog hangen zodat u ze nog eenvoudig kan bereiken
✔ Een goede ventilatie is essentieel om schimmels te vermijden

   z3a2488.jpg

   Tip 6: premie van de overheid

   Vergeet zeker niet dat u waarschijnlijk in aanmerking komt voor een renovatie- of aanpassingspremie via de Vlaamse Overheid. Doe zeker uw aanvraag. Niet geschoten is altijd mis!

   Tip 7: maak nu een afspraak

   Maak alvast uw afspraak bij Steylaerts met een van onze adviseurs. We bespreken graag samen met u hoe we uw badkamer zo comfortabel mogelijk kunnen maken.

   Maak uw afspraak

   z3a3387-2.png

   Uw badkamerrenovatie begint in onze showroom

   showroom-steylaerts-lier.jpg

   Showroom Lier

   4.5

   Maandag - zaterdag: 9u00 - 18u00

   Enkel zondag gesloten

   showroom-steylaerts-temse.jpg

   Showroom Temse

   4.6

   Maandag - zaterdag: 9u00 - 18u00
   Enkel zondag gesloten