menu
Steylaerts Logo
Blog Hoe richt u een kleine badkamer in?

Hoe richt u een kleine badkamer in?

Veel gestelde vragen

Een eigentijdse badkamer hoeft niet altijd groot te zijn. Ook in een kleinere ruimte kunt u een stijlvolle badkamer inrichten. Hou bij de indeling wel rekening met enkele zaken, en maak op voorhand slimme keuzes. 7 tips voor de renovatie van uw kleine badkamer.

1. Zoveel mogelijk licht

In een kleine badkamer zorgt u best voor zoveel mogelijk licht. Hoe meer licht, hoe ruimer de badkamer lijkt. Kies daarom tegels in lichte kleuren zoals lichtgrijs, beige of aardetinten. Die verspreiden het licht veel meer dan donkere tegels. Spiegels boven het meubel of tegen de wanden zijn ook aangeraden: die verdubbelen de ruimte en het licht. Mag de renovatie wat ingrijpender? Laat dan een extra groot raam inbouwen voor veel daglicht. Het effect op de ruimtebeleving is enorm.

2. Denk in grote vlakken

Creëer zo groot mogelijke vlakken in uw badkamer. Kies bijvoorbeeld dezelfde tegelreeks voor uw vloer en wanden. Zo laat u de vloertegels gewoon doorlopen in de muur. Ga voor egale tegels van minstens 60 centimeter breed. Liefst gerectificeerd (bijgesneden), dan zijn de voegen smaller en vallen ze bijna niet meer op.

Probeer de voegen van de tegels ook zoveel mogelijk samen te laten vallen met de randen van het badkamermeubel, de kastjes, de wastafel of zelfs de kranen, stopcontacten en lichtschakelaars. Hoe minder lijnen, hoe groter de kleine badkamer lijkt.

tip-2-grote-vlakken-tegels.jpg

3. Inloopdouche en Wetroom i.p.v. bad

Vroeger was de badkuip de basis van de badkamer, vandaag verkiezen mensen een ruimtebesparende inloopdouche. Strikt genomen is een inloopdouche een stuk badkamervloer dat u afsluit met een doorzichtige wand in plexiglas. Het ruimtelijke gevoel blijft dus behouden. De vaak minimalistische bediening en douchekoppen zijn tegelijkertijd ook heel stijlvol.

Met een doorzichtige wand kunt u de badkamer ook opsplitsen in een vochtig en een droog gedeelte. In de ‘wetroom’, die u langs alle kanten mooi waterdicht laat maken, staan dan de inloopdouche en eventueel een bad. In het droge stuk ernaast hebt u het badkamermeubel, het toilet en de kastjes. Zo’n wetroom is niet alleen een slimme opdeling, ze is ook veilig (zeker als u een dagje ouder wordt) en heel makkelijk te poetsen.

4. Beperk het aantal kleuren en materialen

Een badkamer mag gerust wat kleur hebben, maar wees er zuinig mee. Zeker als de ruimte klein of smal is. Kies één subtiele basiskleur voor de tegels, en voeg een opvallende tweede kleur toe voor wat contrast, zoals bijvoorbeeld groen. Stem de accessoires daarna op een van beide kleuren af. Anders schreeuwen teveel elementen om aandacht en wordt de badkamer snel wat druk, wat de badkamer weer kleiner doet lijken.

Hou ook de keuze van materialen bescheiden. Bepaal eerst het karakter: gaat u voor een gezellig landelijke stijl, industrieel of liever nog strakker? Kies de materialen die bij de stijl passen en houd u daaraan. Bekijk het sanitair en de accessoires ook best als reeks, in consequent dezelfde materialen en kleuren, zoals donker hout, bamboe of zwart kunststof. Lijkt dit wat moeilijk? Onze adviseurs helpen u graag op weg.

5. Onzichtbare vloerverwarming onder de vloer

Vloerverwarming heeft alleen maar voordelen. Het is niet alleen comfortabel, energiezuinig en efficiënt. In een kleine badkamer kan het zelfs een traditionele radiator vervangen. Daarmee spaart u weer wat ruimte uit. Een absolute must dus als u uw badkamer laat renoveren.

6. Zwevende meubels

Ook meubels maken het verschil in ruimtelijke beleving. Kies best zwevende kastjes, die geen contact maken met de grond. Die rusten op een hangsysteem dat in de wand is verankerd. Vervang een traditionele wc-pot ook door een modern hangtoilet. Het maakt uw badkamer een pak lichter dan grote volumes op de vloer, al dan niet op pootjes. Hangende meubels maken het poetsen trouwens ook veel makkelijker.

tip-6-zwevende-meubels.jpg

7. Less is more

Vroeger moest een badkamer zo vol mogelijk: in elke hoek kastjes, meubels en rekjes, liefst vol potjes en flacons. Dat is in een kleine badkamer geen goed idee. Hier geldt het minimalistische principe ‘less is more’. Kies bijvoorbeeld niet te diepe meubels zodat u de volledige ruimte benut. En hebt u echt zo’n grote kast nodig waarin u een hoge stapel handdoeken bewaart? Misschien is een kleiner kastje, met ruimte voor één of twee badkamersets, al voldoende? Hoe minder accessoires de badkamer vullen, hoe meer ruimte.

Meer inspiratie in onze showroom

Hoe kan uw nieuwe kleine badkamer eruit zien? Ontdek verschillende voorbeelden in de showrooms van Steylaerts, in Lier en in Temse. Stuk voor stuk kant-en-klare opstellingen, levensgroot. Maak een afspraak en laat u inspireren. Onze ervaren verkopers maken graag tijd voor u, met inspirerend advies op uw maat.

Maak een afspraak

showroom-badkamerrenovatie.jpg

Uw badkamerrenovatie begint in onze showroom

showroom-steylaerts-lier.jpg

Showroom Lier

4.5

Maandag - zaterdag: 9u00 - 18u00

Enkel zondag gesloten. 

showroom-steylaerts-temse.jpg

Showroom Temse

4.6

Maandag - zaterdag: 9u00 - 18u00
Enkel zondag gesloten